Voorkennis activeren

Betekenis
Hoe beter nieuwe kennis aansluit bij voorkennis, hoe beter die kennis in het geheugen wordt opgeslagen.

Waar komt het terug in zelfregulatie
Reflectie vooraf: geloof in eigen kunnen, verwachtingen, intrinsieke waardering, persoonlijke doelen.

Welke werkvormen met bijbehorende instrumenten kun je gebruiken?

Brainstormen met OneNote

Wat is het?
OneNote is een digitale notities-app waarmee één locatie voor het behouden van al uw notities, onderzoek, plannen en informatie, alles wat u moet onthouden en beheren in uw leven thuis, op het werk of op school.

In OneNote hebt u ruimte genoeg voor al uw notities. U kunt notities gemakkelijk organiseren, afdrukken en delen, en snel belangrijke gegevens zoeken, zelfs als u niet meer weet waar u de gegevens in eerste instantie hebt vastgelegd. Bovendien worden uw notitieblokken online opgeslagen, zodat u er gemakkelijk toegang toe hebt op uw mobiele apparaten.

Wat kun je ermee?
Naast notities maken kun je er ook studenten  gelijktijdig  laten brainstormen en mindmaps maken.   

Hoe werkt het?
Het kan heel goed dat de instelling waar jij werkt, Office365 gebruikt. Dan kun je via office.com inloggen en de applicatie OneNote openen. Voor verder instructie en instructiefilmpjes verwijs is je door naar support.office.com, zoek daar de uitleg over OneNote. 

Om te brainstormen of een mindmap te maken open je een nieuwe pagina in de samenwerkingsomgeving van de studenten. Hierin kun je alvast een opzetje maken met onderwerp een wat voorbeelden. Vervolgens kunnen studenten  met elkaar er in werken. 

Bekijk de handleiding >

Wat heb je erbij nodig?
Een device waarop je OneNote of Classnotebook kan openen en of installeren. 

Brainstormen met Prowise presenter

Wat is het?
Prowise Presenter is een tool waarmee je online gereedschappen (zoals lijnen, vormen, figuren, afbeeldingen, vraagtypes) tot je beschikking krijgt om krachtige presentaties of interactieve lessen te maken.

Wat kun je ermee?
Met Prowise Presenter  maak je op een eenvoudige, snelle en interactieve manier lessen of presentaties. Presenter is gevuld met educatieve content en interactieve mogelijkheden voor leerkrachten (instructie), groepen (samenwerkend leren) en leerlingen (verwerking).  Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen, video’s, tools, maar ook kant-en-klare leerlijnen, quizzen en mindmaps.

Hoe werkt het?
Om leerlingen te laten brainstormen in Prowise presenter download je  de app of open presenter via je browers. Voor je kan starten heb je een account nodig. De complete versie van Prowise presenter is voor alle gebruikers volledig gratis.

Ga naar de site prowise.com en navigeer vanaf daar naar ontdek en leer. Hier is alles te vinden wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met Prowise presenter. 

Bekijk de handleiding >

Wat heb je erbij nodig?
Een device waarop je Prowise presenter kan downloaden en de studenten hebben de applicatie ProConnect nodig

Woordwolk maken met Mentimeter

Wat is het?
Mentimeter is een gratis en eenvoudig te gebruiken middel om (onder andere) een woordwolk te maken.

Wat kun je ermee?
Met een woordwolk kun je uit een groep ophalen wat men al weet van een onderwerp.

Bekijk de handleiding >

Hoe werkt het?
Deelnemers kunnen tot 10 dingen invullen en via de “submit” knop aan het geheel toevoegen. Op het scherm worden de genoemde items zichtbaar. Hoe vaker een item wordt genoemd, hoe groter het wordt afgebeeld. Voorbeeld: noem alle sociale media die je gebruikt.

Voorkennis testen met Socrative

Wat is het?
Met Socrative kun je een  korte quiz maken waarin je meet wat studenten al weten van een nieuw te behandelen onderwerp.

Bekijk de handleiding >

Wat kun je ermee?
Het is aan te bevelen om vragen te bedenken op een aantal niveau’s. Studenten vullen de antwoorden individueel, in hun eigen tempo. Je kunt aan elke vraag desgewenst feedback toevoegen. Bijvoorbeeld als een vraag niet goed is beantwoord kun je een verwijzing naar een hoofdstuk uit een boek toevoegen. Studenten kunnen  zelf zien wat ze weten en nog niet weten en worden zo geholpen in de te bestuderen lesstof. Als docent ontvang je aan hef eind een overzicht per student, zodat je individuele sturing en adviezen kunt geven.