Presenteren

Betekenis
Het geleerde expliciet maken.

Waar komt het terug in zelfregulatie
Reflecteren achteraf: tevredenheid, defensief, adaptief.

Welke werkvormen met bijbehorende instrumenten kun je gebruiken?

Digitaal presenteren met Adobe Spark

Wat is het? 
Adobe Spark is een webapplicatie waarmee gebruikers hun verhaal kunnen maken, bewerken en delen vanaf iedere locatie. Design-ervaring is niet noodzakelijk. Adobe is bekend van de ontwerpprogramma’s en heeft veel van deze functionaliteit ondergebracht in deze gratis webversie. Studenten kunnen Spark gebruiken voor het verwerken van het geleerde tot een poster, portfolio, website of animatie.

Wat kun je ermee? 
In Adobe Spark kun je verschillende producten maken: 

  • een graphic voor bijvoorbeeld een uitnodiging, poster of social media post;
  • een webpagina die vervolgens gehost wordt door Adobe. Je kunt hier overigens ook eenvoudig pdf-bestanden van maken;
  • een video met bewegend en stilstaand beeld, tekst en voice-overs.

Hoe werkt het?  
Spark is een web-aplicatie die op bijna alle webbrowsers draait. Vooraf maak je een account aan. Al het materiaal dat je maakt, blijft bij veilig bij Adobe op de server staan. Je kunt eigen fotomateriaal gebruiken, maar ook kiezen uit een bibliotheek met stockfoto’s.
Daarnaast is het ook mogelijk om ontwerpen af te drukken, te downloaden of te delen via internet. De voertaal voor de applicatie is Engels. In de gratis versie kun je echter niet alles aanpassen

Bekijk de handleiding >

Wat heb je erbij nodig?  
Adobe Spark is gratis beschikbaar via spark.adobe.com. Om de apps te gebruiken is een Adobe ID, Google- of een Facebook-login nodig, zodat projecten tussen verschillende devices gesynchroniseerd kunnen worden. De gratis versie brengt wel met zich mee dat er een logo van Adobe Spark in het ontwerp meegebakken is. Naast de gratis versie is er ook een betaalde versie. 

Publicaties maken in Canva

Wat is het? 
Canva is een webapplicatie, ook verkrijgbaar als app. Met canva kun je mooie sjablonen gebruiken om creatieve visuals te maken. Het is een grafische designtool voor non-designers.

Wat kun je ermee? 
Canva is vooral geschikt voor het maken van statische graphics: van uitnodiging tot jaarboek en van social media banner tot en met presentatie. Ook logo’s maken en vervolgens gebruiken in de uitingen behoort tot de mogelijkheden.

Hoe werkt het?  
De web-applicatie draait op bijna alle webbrowsers en is daarnaast ook verkrijgbaar als app. Vooraf moet je wel een account aanmaken. Je kunt kiezen voor de gratis (beperkte) versie of de betaalde versie. Samen kun je ook als team in Canva werken aan één ontwerp.

Bekijk de handleiding >

Wat heb je erbij nodig?  
Wat nodig is, is een facebook- of google-account. Ook een apart account binnen Canva behoort tot de mogelijkheden.

Presentaties maken in Sway

Wat is het?
Sway is een presentatiemiddel van Microsoft. Door te swipen scroll je door het verhaal. De verhaallijn kan horizontaal óf verticaal lopen.

Wat kun je ermee?
De kracht van Sway zit in het visualiseren van het verhaal met afbeelding of video. Er is een keuze uit diverse templates en opmaakstijlen.

Hoe werkt het?
De gemaakte presentatie kan gedeeld worden via social media, maar kan ook ingebed worden in een elektronische leeromgeving.

Bekijk de handleiding > 

Wat heb je erbij nodig?
Sway is een onderdeel van O365. Sway werkt in alle moderne mobiele browsers, ongeacht het platform.

Als video presenteren met Screencast-o-matic

Wat is het?
Met screencast-o-matic maak je korte lesvideo’s om leerstof uit te leggen of voor te doen hoe iets moet worden gedaan.

Wat kun je ermee? 
Zo kun je bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie opnemen en online beschikbaar stellen. Of voordoen hoe je in Word een automatische inhoudsopgave maakt. Studenten kunnen de video’s op hun eigen tijdstip en in eigen tempo bekijken, zo vaak ze maar willen.

Bekijk de handleiding >

Hoe werkt het? 
Je neemt op wat op het beeldscherm van je laptop zichtbaar is en spreekt tegelijkertijd je uitleg in.

Als video presenteren in Flipgrid

Wat is het?
Het concept van Flipgrid is eenvoudig: een afgesloten ruimte, waar deelnemers een video kunnen plaatsen van maximaal 5 minuten. Deze video maken ze zelf, met hun smartphone, precies zoals ze gewend zijn van verschillende andere apps. 

Wat kun je ermee?
In de besloten groep kan een stelling of vraag gesteld worden, en zo krijgt iedereen de kans om hierop te reageren. Nog beter: iedereen heeft ook de kans om de video’s terug te kijken. Door het opnemen van de video’s zo eenvoudig mogelijk te maken kun je er snel mee aan de slag. Op deze manier kunnen studenten zaken aan elkaar presenteren.

Hoe werkt het?
Je begint bij het maken van een Grid. Je kunt een Grid beschouwen als je online klaslokaal. Je kunt zoveel Grids maken als je wilt.  Je kunt een optie kiezen waarbij studenten moeten inloggen met hun Office 365 school/werk account. Op deze manier is de Grid beveiligd en kunnen er geen anderen bij, wat een veilig idee is! In ieder Grid kun je vervolgens Topics aanmaken. Ieder Topic kan hangen aan een onderwerp, les, een thema of wat dan ook. Wanneer je een Grid hebt gemaakt krijg je een Flipcode en met deze code kunnen je studenten het Grid vinden in de gratis Flipgrid app voor iOS of Android. Ieder Topic kun je als docent verrijken met een instructie tekst, bijlagen zoals PowerPoint, Sway, PDF, eigen instructievideo’s en meer. Ook kun je ervoor kiezen om de video’s ‘goed te keuren’ als docent voordat ze worden getoond in het Topic, hiermee voorkom je ongewenste video’s in je Grid. 

Bekijk de handleiding >

Hoe werken studenten ermee?  
Studenten gebruiken de Flipcode om in de Flipgrid app video berichten te posten als reactie op de opdracht. Vervolgens kunnen andere studenten hier weer op reageren middels video’s (dit kun je als docent ook uitzetten). Ze reageren dus met video’s per Topic. Daarmee zorg je er dus echt voor dat iedere student zijn of haar stem kan laten horen op een gemakkelijke manier!